Jak předcházet onemocněním u dětí

Hexavakcína ušetří sedm očkování.

Pravidla prevence jsou velmi jednoduchá a jsou totožná se zdravým způsobem života. Zahrnují správnou stravu, pohyb a otužování. V zimních měsících je vhodné zařadit navíc větší množství vitamínů a stopových prvků, ve většině případů vystačíme s vyváženou stravou, vitaminové doplňky využíváme za situace, kdy děti odmítají pokrmy bohaté na vitaminy, případně trpí zvýšenou nemocností. Ukazuje se totiž, že lidské tělo získává minerály a vitamíny snáze než z vitamínových přípravků a dalších potravinových doplňků z přirozené stravy – tedy především ze zeleniny, ale také z obilovin a mléčných výrobků. Malé děti jsou přitom k jejich nedostatku citlivější než dospělí.

Jejich jídelníček by proto měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, mléčných výrobků a cereálií, doplněných střídmě masem a rybami. Zeleniny a ovoce by děti měly sníst až 5 porcí denně, nejlépe je 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce. Za porci se považuje takové množství, které se vejde do hrsti dítěte, to nejlépe odpovídá velikostí jeho potřebě.

Dvakrát denně, nejlépe ráno a večer, by pak mělo dítě dostat mléčný výrobek. Nejvhodnější jsou mléčné výrobky zakysané, v této formě umožňují lepší vstřebávání vápníku a navíc dodávají tělu prospěšné laktobacily, neboli probiotika. Jedná se o „hodné“ bakterie, které osidlují střevní flóru a udržují tu rovnováhu mezi zdravím a nemocí. Nejvíce životaschopných organismů vhodných k osídlení střeva obsahují polotučné nebo (pokud není dítě obézní a má dostatek pohybu) i tučné kefíry, zakysaná mléka, podmáslí a bílé jogurty. značce nebo konkrétním laktobacilu nezáleží, navzdory masivní reklamě všechny působí prakticky stejně. Větší pozornost zato věnujte datu výroby. Probiotické kultury totiž nemívají příliš dlouhou životnost.

Prostředky určené přímo na podporu imunity by dítě mělo užívat jen s vědomím lékaře, který určí jeho konkrétní potřeby.